slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 20.05.2008

Yazar : Resul KURT

Reforma en çok çocuklar sevinecek"

Sizce sosyal güvenlik reformuna en çok kim sevinecek" O kadar çok şey yazılıp söylendi ki reform hakkında.

Önceki gün gazetelerde, TV’lerde yine yanan bebekleri, yine hastanelerin pazarlık rezaletini okuyup, izledik. İstanbul’da üzerine çay döküldüğü için vücudunda yanıklar oluşan ve götürüldüğü 5 ayrı hastaneye ya ‘yanık ünitesi bulunmadığı’ ya, ‘yoğun bakımda yer kalmadığı’ ya da babasının sosyal güvencesi olmadığı gerekçesiyle kabul edilmeyen küçük Sıla, belki de sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girmiş olsa bu kadar sıkıntı yaşamayacaktı.

Sosyal güvenlik reformu ile, tüm çocuklarımızın 18 yaşına kadar, hiçbir şart aranmaksızın (ailesi çalışıyor mu çalışmıyor mu, prim borcu var mı yok mu gibi) sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlanacak. Reform yürürlüğe girmiş olsaydı, en azından küçük çocukların hastanelerdeki mağduriyeti önlenmiş olacak. İşte bu yüzden reforma en çok çocuklar sevinecek.


Bağ-Kur’lularda neler değişecek


Sosyal güvenlik reformunda Bağ-Kur’luları ilgilendiren bir çok değişiklik yapıldı. İşte bu düzenlemelerden bazıları;

*Halen yürürlükteki uygulamaya göre, Bağ-Kur mevzuatında 24 gelir basamağı var. Bağ-Kur’daki ‘basamak sistemi’ kaldırılarak beyan sistemi getirildi. Böylece, Bağ-Kur’lulara, beyan edecekleri gelir üzerinden prim ödeme imkanı sağlandı.

*Bağ-Kur’luların halen yüzde 40 olan prim oranı, reformla birlikte yapılan işin tehlikesine göre yüzde 33.5’a kadar indirilecek.

*Bağ-Kur’luların; emzirme ödeneğinden, iş kazası gibi durumlarda geçici iş göremezlik ödeneğinden, Bağ-Kur’luların kız çocuklarının evlenme ödeneğinden yararlanmasına imkan tanındı.

*Bağ-Kur’luların, 60 gün prim borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı getirildi. Mevcut uygulamada Bağ-Kur’lular, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için hiç prim borçlarının bulunmaması gerekmektedir. Yapılan değişiklikle, Bağ-Kur sigortalılarının 60 günlük borcunun bulunması halinde bile, sağlık yardımlarından yararlanmaları imkanı getirildi.

Ayrıca iş kazası, meslek hastalığı, acil haller gibi durumlarda, Bağ-Kur’lunun sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için, borcunun olup olmadığına bakılmayacak.

*Bağ-Kur’lulara sağlık sigortası kapsamında yapılacak tedavi nedeniyle il dışına sevk edilmesi halinde yol ve refakatçi giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanması sağlanacak.

*SSK’lılara, 50 YTL olarak ödenmekte olan emzirme yardımından reform yürürlüğe girdiğinde Bağ-Kur’lularda yararlanabilecek. Emzirme ödeneğinin miktarı, sosyal tarafların da temsil edildiği Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Kararı ve Bakan onayı ile belirlenecek.
 
 www.resulkurt.com