slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 06.05.2008

Yazar : Resul KURT

Babalar mahkeme kararıyla ölmeyecek

Okurlarımız hatırlayacaktır, 26 Ocak tarihli yazımda, ‘Babanızı ‘mahkeme kararıyla’ öldürmeyin!’ diye yazmıştım. Sosyal güvenlik reformu tasarısına göre bir hak sahibi, sigortalı olan anne ya da babasını kesinleşmiş mahkeme kararıyla öldürürse kendisine aylık veya gelir bağlanmayacak, mahkeme kararı olmadan öldürürse de aylık veya gelir bağlanacağını açıklamıştım. İşte ifade yanlışlığı olduğunu belirttiğim bu hüküm değiştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, ölen sigortalının hak sahiplerinden;

a) Kendisinden aylık bağlanacak sigortalıyı veya gelir ya da aylık bağlanmış olan sigortalıyı kasten öldürdüğü veya öldürmeye teşebbüs ettiği veya bu Kanun gereğince sürekli iş göremez hale veya malûl duruma getirdiği,

b) Kendisinden aylık bağlanacak sigortalıya veya gelir ya da aylık bağlanmamış olan sigortalıya veya hak sahibine karşı ağır bir suç işlediği veya bunlara karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi nedeniyle ölüme bağlı bir tasarrufla mirasçılıktan çıkarıldıkları,

Hususunda kesinleşmiş yargı kararı bulunan kişilere gelir veya aylık ödenmeyecek. Ödenmiş bulunan gelir ve aylıklar geri alınacak.

Yapılan yeni düzenleme ile yazım hatası bir hukuk faciasına yol açmadan önce düzeltildi. Böylece kanunun gerçek amacına göre uygulanması mümkün olacak. Kasten öldürene aylık bağlanmayacak. Ödenmiş olan gelir ve aylıklar ise geri alınacak.


Bulgaristan göçmenine borçlanma hakkı
Okurumuz Sermin Tankut, diğer göçmen yurttaşlarımız gibi Bulgaristan’daki çalışmalarının emeklilikte değerlendirilmemesinden dertli. Diyor ki, ‘1951 aslen Türk olarak Bulgaristan’da doğdum. 2002 yılında evlenerek Türk vatandaşı oldum. Şu an 57 yaşındayım ve dul bir bayanım. Bulgaristan’da 25 yıl 6 ay çalışmam var. Borçlanarak emekli olmak istiyorum. Ne yapmalıyım"

Sosyal güvenlik reformu ile düzenleme yapılıncaya kadar, göçmenlerin geldikleri ülkelerdeki çalışmalarını borçlanma hakkı yoktu. 5510 sayılı Kanunda Geçici 6. Madde ile; ‘Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden 1/1/1989 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar zorunlu göçe tabi tutulan, Türk vatandaşı olup Türkiye’de ikamet eden ve 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı Kanun dahil olmak üzere sosyal güvenlik kuruluşlardan gelir veya aylık almamak koşulu ile yurt dışında geçen ve belgelendirilen çalışma süreleri bu Kanuna göre borçlandırılmak suretiyle yaşlılık aylığı bağlanmasında sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilir.’ Hükmü getirildi. Bulgaristan’dan zorla göç ettirilen soydaşlar da bu haklardan yararlanabilecekler.


İşsiz, isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilecek

1993 yılından beri sigortalıyım. Son 2 yıldır işsizim. İsteğe bağlı sigortamı yeni sosyal güvenlik yasasından sonra başlatsam neler değişecek" Sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girdikten sonra isteğe bağlı sigortada bir çok değişiklik olacak. Halen SSK isteğe bağlı sigortasına devam edebilmek için istenen 1.080 gün prim ödeme şartı aranmayacaktır. İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlayacaktır.

Halen yüzde 25 olan SSK isteğe bağlı sigorta primi yüzde 32 oranına yükselecek, ancak prim ödenirken sağlık yardımı da alınabilecek. İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınacaktır ve bu süreler 4/(b) kapsamında (Bağ-Kur) sigortalılık süresi olarak kabul edilecek. Yani, 5510 sayılı kanuna göre isteğe bağlı sigortalılıkta geçen süreler Bağ-Kur sigortalılığı gibi değerlendirilecektir. Ancak, son 3.5 yıl bir işte SSK’lı olarak çalışmanız halinde SSK koşullarına göre emekli olabileceksiniz.


www.resulkurt.com