slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 01.04.2008

Yazar : Resul KURT

Önceden sigortalı olmanın avantajları

Bugünlerde Sosyal Güvenlik Reformu ile hayatımızda değişecek. Birçok okurumuz, çocuklarını reformdan önce sigortalı yapmanın yararlı olup olmayacağını soruyor. Okurumuz İpek Baruh da ‘17 yaşında bir kızım var onu reformdan önce sigortaya kaydettirebilir miyim" Eğer kaydettirirsem emekliliğine etkisi olur mu" Yoksa yaşı 18’den küçük olduğundan boşuna mı SSK’lı yapmış olurum’ diye soruyor"

Reformdan önce işe girenler yaş ve günden faydalanacak

Sosyal güvenlik reformu ile emeklilik yaşı, prim gün sayısı ve bir çok konuda değişiklik yapılıyor.

Sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların emekliliğinde; İlk defa 08.09.1999 tarihi ile sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihleri arasında çalışmaya başlayan SSK sigortalılarına aşağıdaki şartlarla yaşlılık aylığı bağlanacaktır:

a) Erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün,

b) Erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün, emeklilik primi ödemiş olmaları şartı ile emekli aylığına hak kazanacaklardır.

Yani reformun yürürlük tarihinden önce işe girmiş olanlar için halen geçerli olan emeklilik yaşları ve şartlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Halen hem memurlar, hem Bağ-Kur’lular hem de SSK’lılar için kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60 yaş sınırı 1999’dan beri uygulanıyor.

Ayrıca, yaşlılıktan emeklilik de sistemin sigortası işlevini görüyor. Kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60 yaşına gelmesine rağmen prim gün sayısı yeterli olmayanlar da 5400 günle emekli olabiliyor.

İlk defa reformun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olacak erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65’e ulaşacak. Halen emeklilik için gereken 7000 gün sayısı, emek platformuyla yapılan görüşmelere göre reformdan sonra işe girenler için 7200 prim gün sayısı olarak uygulanacak.

Dolayısıyla, reformdan önce sigortalı olanlar hem emeklilik yaşı hem de prim gün sayısı açısından avantajlı olacak.

Önceki sigortalılar emekli olunca da çalışabilecek

Yani reformdan önce işe girenlerin sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma hakları var. Ancak ilk defa sosyal güvenlik reformundan sonra sigortalı olanlardan (4/b Bağ-Kur sigortalıları hariç) ilerde emekli olduklarında sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamayacaklar.

Aylık bağlama oranı

Halen sigortalı olan ve şu anda 10 yıl prim ödeme gün sayısını doldurmamış olan sigortalıların aylık bağlama oranları için aylık bağlama oranının yüzde 3, 10 yıldan sonraki süreçte ise yüzde 2 olarak uygulanması öngörülüyor.

Reformdan sonra ilk defa sigortalı olanların aylık bağlama oranı ise yüzde 2 olarak uygulanacak. Yani reformdan önce sigortalı olanların aylık bağlama oranları daha yüksek olacak.

18 yaşından küçükler de çalışabilir

4857 Sayılı İş Kanunu’nda, çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı düzenlenmiştir. Buna göre; onbeş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaklanmıştır. Ancak, ondört yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceklerdir.

Fiilen çalışan ve 18 yaşından küçük çocukların sigortalı olmasında bir sakınca yok. Okurumuzun 18 yaşından küçük çocuğunun fiilen bir işyerinde çalışması halinde sigortalı olması mümkündür.

www.resulkurt.com