slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Tarih : 12.12.2007

Yazar : Dr.Veysi SEVİĞ

Gayrimenkul satışında zarar gider yazılamaz

12.12.2007 | Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz | Analiz

 

SORU: Şirketimiz aktifinde dört yıldır bulunan bir gayrımenkulü 2007 yılında satmak zorunda kaldık. Söz konusu gayrımenkul satışından zarar ettik. Bir başka anlatımla bu gayrımenkulü defter değerinin altında satmak zorunda kaldık.

 

Burada karşımıza bir sorun çıktı. Biz bu gayrımenkul satışından doğan zararı söz konusu gayrımenkul ticari faaliyetimizde kullanılmakta olmasına rağmen giderleştiremiyoruz. Yani zarar niteliğinde değerlendiremiyoruz.

 

Bunun nedeni de Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca gayrımenkul satışlarından doğan kazancın yüzde 75’inin vergiye tabi tutulmaması olarak gösteriliyor. Bu konuda açıklamaya ihtiyacımız var.

 

YANIT: Kurumlar Vergisi Yasası’nın “İstisnalar” başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca kurumların, en az iki tam yıl süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların yüzde 75’lik kısmı kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur. Bu bağlamda aynı yasal düzenleme gereği olarak “Bu istisna satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur.” Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır.

 

Bir anlamda vergi hukuku açısından koşullu istisna sayılan bu tür uygulamalarda istisna kapsamına giren kazançların işletmeden çekilmesi mümkün değildir. Bu konuda da gayrımenkul satışlarından elde edilen kazançlar 5 yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen ya da dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılan kısım için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılmaktadır. Aynı süre içinde işletmenin tasfiyesi halinde de bu hüküm geçerlidir.

 

Diğer yandan, aynı maddenin 3. fıkrasında da hükme bağlandığı üzere, kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlarının, istisna dışı kurum kazancından indirilmesi mümkün değildir.

 

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi bu açıdan “Şirketlerin aktifinde kayıtlı gayrımenkullerin satılmasından doğan zararın Kurumlar Vergisi Yasası’nın 5/e maddesi kapsamında değerlendirerek giderleştirilemeyeceğini bir örnek olay için vermiş bulunduğu özelgede ifade etmiş bulunmaktadır. (V. Seviğ)

 

Kaynak:Referans Gazetesi