slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 11.04.2008

İsteğe bağlı sigortalılıkta yeni düzenleme yapıldı...

İsteğe bağlı sigortalılıkta yeni düzenleme

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'ndaki değişiklikle isteğe bağlı sigortalı olabilmek için 1080 gün prim ödeme şartı kaldırıldı..

Özel ve vakıf hastanelerinde vatandaştan alınan fark ücretleri konusunda hükümet geri adım attı. AK Parti, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısında fark ücretlerini yüzde 20 ile sınırlayan düzenlemeyi değiştirdi. Fark ücretini belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verildi. Görüşmeler sırasında isteğe bağlı sigortalılık konusunda da kolaylıklar getirildi.

VAKIFA ÖZEL

Meclis Genel Kurulu, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile ilgili çalışmalarını sürdürdü. AK Partinin önergesi ile tasarıda bir değişiklik yapıldı. Özel ve vakıf üniversiteleri aynı statüye getirildi. Özel hastanelerin sigortalılardan alacağı farkı yüzde 20 ile sınırlandıran hüküm kaldırıldı. Mevcut sistemde fark ücretleri ile ilgili bir sınır bulunmuyordu. Özel hastanelerin yüksek fark ücretleri alması üzerine yüzde 20'lik sınır tasarıya konmuştu. Fark ücretini belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verildi. Bakanlar Kurulu isterse yüzde 20'nin üstünde fark ücreti belirleyebilecek. Tasarıda yapılan bir başka değişiklik ile isteğe bağlı sigortalılıktan yararlanma koşullarında vatandaşlar lehine düzeltmeler yapıldı. Buna göre isteğe bağlı sigortadan sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşları da yararlanabilecek. Ayrıca isteğe bağlı sigortalı olabilmek için 1080 gün prim ödemiş olma şartı kaldırıldı. Katılım payı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olacak. İkinci bölüm kapsamında 18 yaşın altındaki tüm çocukların anne babasının sigortasına bakılmaksızın sağlık güvencesi kapsamına alınmasını sağlayan madde de kabul edildi. Bu madde, geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sağlık primini devletin ödemesini öngörüyor.

Sabah Gazetesi