slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 23.01.2008

Elektronik hacizde 3. dalga tahsilat 1 milyar YTLyi geçti,,,

Maliyenin, vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin banka hesabına haciz uygulaması, iş dünyasının eleştirilerine rağmen devam ediyor.

Üç ay önce 130 bin mükellefin banka hesabından tahsilat gerçekleştiren Maliye, kasım ayındaki ikinci haciz dalgasının ardından uygulamaya yılbaşından sonra tekrar başladı. Üçüncü elektronik haciz dalgasının ardından toplam hasılat 1 milyar 100 milyon YTLyi buldu. e-haciz ve bununla birlikte vatandaşların borcunu ödemek için vergi dairelerinin yolunu tutması, üç ay önce yapılan bütçe toplantısında 7 milyar yeni lira ıskalanması beklenen vergi gelirleri tahsilatını da yaklaşık 2 milyar YTL artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, iş dünyasının eleştirilerine rağmen e-haciz uygulamasının devam edeceğini belirtirken Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın "geri adım atmayın" dediği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre Unakıtan "sonuna kadar gidin" talimatı verdi. Son haciz dalgasında ilk ve ikinci uygulamada hesabında para olmayan, ancak sonradan para yatıran vergi borçlusunun bankadaki parasına el konuldu. İki hafta önce bankalara vergi borcu olanların hesabından tahsilat gerçekleştirmek için üçüncü bir talimat verdiklerini belirten yetkililer, "İlk iki haciz o gün hesabında para olanlara yönelik bir adımdı. O dönemde hesabında para olmayıp sonradan yatıranlar olabilir diye tekrar gönderdik. Bu dalga, tahsilatların tamamı yapılıncaya kadar sürecek." Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, uygulamanın sonunda 2 milyar yeni lira tahsilat yapmayı hedefliyor. Geçen yıl vergi gelirlerinde beklenen tahsilatı yapamayarak hedefin gerisinde kaldıklarını belirten yetkililer, bu yıl hedefi tutturmak için Türkiye genelinde seferberlik ilan ettiklerini söyledi. Veri ambarındaki bilgiler üzerinden gerçekleştirdiği çapraz denetimler sonucunda ilk etapta 130 bin vergi borçlusunun banka hesaplarına geçen yıl ekim ayında ihtiyati haciz konuldu. Vergi borcunu ödememekte ısrar eden mükellefler mercek altına alındı. Maliyenin uygulaması iş dünyası temsilcilerinin tepkisini çekmiş, ancak detaylı incelemenin ardından ilginç sonuçlara ulaşılmıştı. Birçok mükellefin bankada parası olduğu halde vergi borcunu ödemediği ortaya çıkmıştı. 130 bin mükellefin 10 milyar Yeni Türk Lirasını bulan vergi borcu için hesaplarına ihtiyati haciz koyan Gelir İdaresi Başkanlığı, yatırım hesaplarını incelediğinde ilginç sonuçlarla karşılaşmış, borçluların bir bölümünün vergisini ödemediği halde yaklaşık 5 milyar YTLlik Hazine bonosu ve devlet tahvili almak suretiyle devlete borç para verdiği ortaya çıkmıştı.

Ercan Baysal, Ankara

 

Kaynak:Zaman Gazetesi