slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 09.04.2015

BAĞIMSIZ DENETİMİN KAPSAMINA İLİŞKİN DUYURU

BAĞIMSIZ DENETİMİN KAPSAMINA İLİŞKİN DUYURU

 

     6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) uyarınca zorunlu bağımsız denetimle ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

     Bilindiği üzere, TTK uyarınca finansal tabloların bağımsız denetimden geçmesi zorunlu olup, bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir. Nitekim, 2013 yılında bağımsız denetime tabi olacak şirketler 19/12/2012 tarihli ve 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.

-          Karar ekinde yer alan I nolu iste genel olarak kamu yararını ilgilendiren kuruluşları (KAYİK) tanımlamakta olup, bu kapsamdaki şirketler başkaca şart aranmaksızın bağımsız denetime tabi olacaktır.

-          Karar ekinde yer alan II nolu liste ise belli kriterleri karşılayan şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağını düzenlemektedir. Söz konusu kriterler 2014 ve 2015 yılları için tedrici olarak indirilmiş olup, bu kriterler 2015 yılı için 50 milyon TL aktif toplam, 100 milyon TL net satış hasılatı ve 200 çalışan olarak belirlenmiştir.

     Çeşitli kurumlar yetkili oldukları alanlar itibarıyla, yukarıda yer verilen TTK düzenlemeleri uyarınca bağımsız denetim kapsamında bulanan veya kapsamda bulunmayan şirketlerin bağımsız denetimine  ilişkin düzenleme yapmaktadır.

     TTK uyarınca bağımsız denetim kapsamında olmayan şirketler için, diğer kurumlar tarafından bağımsız denetim zorunluluğu öngörülmesi halinde, söz konusu denetim TDS’lere uygun olarak gerçekleştirilecek olup, gerekli bildirimler  Kurumumuza yapılacaktır.

     TDS’ler uyarınca, diğer mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklere ilişkin denetim bağımsız denetçinin sorumluluğunda olup, bu hususlara denetçi raporunun “Mevzuattan kaynaklanan diğer yükümlülükler” kısmında yer verilecektir. Aynı  denetçi raporunun bir örneği Kurumumuza bir örneği de  yükümlülüğü talep eden yetkili idareye gönderilecektir.

     Diğer taraftan, çeşitli idarelerin düzenlemelerinde bağımsız denetimden muafiyete ilişkin hükümler yer aldığı görülmekte olup, söz konusu muafiyet ilgili idarenin yetkili olduğu alan için geçerli olup, TTK uyarınca öngörülen bağımsız denetim zorunluluğunu etkilememektedir. Mezkur BKK ile belirlenen bağımsız denetim kapsamında bulunan şirketler, faaliyet alanı itibarıyla yetkili idarelerce yapılan düzenlemeye göre bağımsız denetimden muaf tutulmuş ise bağımsız denetim TTK uyarınca yapılacaktır. Söz konusu denetime ilişkin gerekli bildirimler Kurumumuza yapılacak olup denetçi raporu yalnızca Kurumumuza gönderilecektir.

 

     Duyurulur.