slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 17.11.2008

Vergi borcu olan yandı...

Vergi borcunu 18 taksitte ödemeyen mükellefleri çok kötü sürpriz bekliyor.

 

Maliye, vergi yüzsüzlerinin banka hesaplarını tarayıp haczeden virüs benzeri yeni program geliştirdi. Programla hesaptan vergi borcu kadar haciz yapılacak.

Mali durumu iyi olduğu halde devlete vergi ödememekte direnen vergi yüzsüzlerine kötü haber. Maliye Bakanlığı, vergi borçlusu mükelleflerin bankalardaki paralarını anında tespit edip haczeden yeni bir bilgisayar programı geliştirdi.

“e-haciz” adı verilen bilgisayar programı, önümüzdeki ayın başından itibaren işlemeye başlayacak. Maliye yetkilileri, talep gelmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) prim alacaklarını da aynı programla tahsil edebileceklerini bildirdiler.

ÖNCE ÖDEME KOLAYLIĞI


Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde vergi borçlularına yönelik yeni bir “ödeme kolaylığı” getirdi. Buna göre, ödeme kolaylığından yararlanmak isteyenlere 28 Kasım’a kadar başvuru yapmaları ve ilk taksidi de aralık ayı başında ödemeleri çağrısı yapıldı.

Bu düzenlemeyle, birikmiş 20 milyar YTL’nin üzerindeki vergi alacağının önemli bir bölümünü tahsil etmeyi planlayan Maliye, taksit fırsatından yararlanmayıp vergisini ödememekte direnen vergi yüzsüzleri için de etkili bir tahsilat mekanizması geliştirdi. Yeni mekanizma ödeme kolaylığından yararlanmayan mükellefleri e-haciz yöntemiyle köşeye sıkıştıracak.

BİLGİSAYAR VİRÜSÜ GİBİ

Maliye Bakanlığı, Bankalar Birliği’nin de desteğiyle uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni bilgisayar programını tamamladı. Bazı Batılı ülkelerde uygulanan ancak onlarınkinden daha ileri düzeyde olduğu belirtilen sistem, bir çeşit bilgisayar virüsü mantığıyla çalışıyor.

Buna göre Maliye, yeni yazılım programı sayesinde vergi borçlusu mükelleflerin listesini internet yoluyla tek tuşa basıp tüm bankalara kapalı devre gönderecek. Yazılım programı, bankaların Türkiye genelindeki tüm şubelerini tıpkı bilgisayar virüsü gibi ışık hızıyla dolaşıp borçlulara ait hesaplarda tek tek para arayacak.

VERGİ KADAR HACİZ

 Program borçlu mükellefin hesabında para bulursa, vergiyi hemen ehaciz şeklinde tahsil edecek. Vergi alacağı haricindeki paralara ise dokunmayacak. Maliye, geçen yıl da 130 bin vergi borçlusunun banka hesaplarına blokaj koyma yöntemini uygulamış ancak mükelleflerin bütün bankalardaki tüm hesapları aynı anda donduğu için büyük tepki almıştı.

Yeni program her bankadaki bütün hesapları değil, sadece vergi alacağı kadar olan hesabı bloke edecek. Üstelik Maliye, yeni sistem sayesinde her bir bankanın Türkiye genelindeki her bir şubesine tek tek resmi yazı göndermekten kurtulacağı için posta masrafı da ödemeyecek.

Bugün Gazetesi