slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

Tarih : 23.09.2008

Sosyal güvenliğin kaderi Perşembe günü belli olacak ...



Gülümhan GÜLTEN




Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Sosyal Güvenlik Yasası’ndaki bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı yasanın 1 Ekim’de yürürlüğe girmesi nedeniyle Perşembe günü görüşecek. Sosyal Güvenlik Kurumu, bir yandan mahkemenin kararını bekliyor bir yandan da yasanın iptal olmayacağı düşüncesiyle hizmet içi eğitim veriyor

Sosyal güvenlik sistemini tamamen değiştirecek olan Sosyal Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe gireceği 1 Ekim tarihine kısa bir süre kala, gözler Anayasa Mahkemesi’ne çevrildi. Anayasa Mahkemesi’nin, önümüzdeki hafta Perşembe günü yasaya ilişkin CHP’nin iptal ve yürürlüğün durdurulması talebiyle Haziran ayında yaptığı başvuruyu karara bağlaması bekleniyor. Kararın iptal yönünde çıkması olasılığı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda büyük gerilim yarattı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bir yandan yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar hazırlıklarını tamamlamaya çalışırken, bir yandan da Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili olumsuz bir karar vermesi durumunda ne yapacağını düşünüyor.

Yasa 1 Ekim’de yürürlüğe girecekmiş gibi 81 İl Müdürlüğü yöneticilerine Hizmet İçi Eğitim başlatan, ikincil mevzuat hazırlığını sürdüren SGK yönetimi bir yandan da önümüzdeki haftaya kilitlendi. Dün ve önceki gün, akşam saatlerine kadar süren seminer ve eğitim toplantıları sırasında 81 ilin sigorta müdürleri de yönetime aynı soruyu sordu. Ancak yönetim “Biz iptal olasılığı yokmuş gibi davranacağız” demekle yetindi.

2006’da iptal edilmişti

CHP, kamuoyunda sert tartışmalara neden olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 15 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemi, Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü. Yüksek Mahkeme de yasanın 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olması nedeniyle başvuruyu Perşembe günü görüşmeye karar verdi. Sosyal Güvenlik Yasası, daha önce de 2006’da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

 

Vatan

21.09.2008 Pazar - 05:00